Kleding tips:

Belangrijk en sfeerbepalend voor de foto’s is de kleding die gedragen wordt tijdens de reportage.

De volgende tips kunnen handig zijn bij het kiezen van de kleding.

Het zijn ‘tips’, gebruik ze daarom als een soort leidraad. Maar wees ook gerust een uitzondering op de regel.

 

Voel je fijn!!

Het allerbelangrijkste: Om ontspannen en spontaan op de foto te gaan moet je je fijn voelen in je kleding.

Draag daarom het liefste kleding wat comfortabel zit en waar je je fijn en mooi in voelt. Dit straal je namelijk ook uit op de foto’s.

Blijf dicht bij jezelf.

 

Kleuren:

* Om eenheid en rust in de foto te creëren is het vaak mooi om kleuren te kiezen die goed bij elkaar passen, ‘die elkaar aanvullen’. Een goedgekozen kleurenpalet kan een foto echt tot één geheel maken.

* Rustige kleuren doen het vaak goed: Denk hierbij bijvoorbeeld aan Blauw-, grijs-, beige-tinten. Maar ook wit en zwart zijn goed te gebruiken en te combineren.

* Ook kun je ervoor kiezen om dezelfde kleur te gebruiken in verschillende (donkere en lichte) tinten.

* Naast een neutrale kleur kun je kiezen voor een bijpassende contrast kleur.

* Jeans: zijn ook een prima basis.

* Pastelkleuren doen het in de regel ook goed. Ze laten zich heel goed combineren. Door de lichte kleuren houd je de foto’s fris en rustig.

* Gebruik liever niet meer dan 3 verschillende kleuren.

 

Meerdere personen:

* Stem de kleuren/het kleurenpalet goed op elkaar af. Hoe groter de groep hoe belangrijker dit palet eigenlijk is.

* Het is praktisch om een (basis) kleur te kiezen die vrijwel iedereen in zijn/haar kast heeft hangen en een beetje universeel is.

* Als je het leuk vindt kun je ervoor kiezen om naast de basiskleur nog te kiezen voor een bepaalde ‘contrast’ kleur.

 

Felle kleuren, drukke prints, teksten of grote logo’s:

* (Te) Felle kleuren kunnen afleiden in een foto. Ze kunnen daarnaast reflecteren in het gezicht of op de huid.

* Drukke prints, teksten en grote logo’s kunnen ook afleiden of storend zijn. De aandacht gaat hierbij sneller naar de print/tekst of het logo dan naar de persoon zelf.

* Met meerdere personen op de foto is het zo dat de aandacht vaak uit gaat naar de gene met een drukke print of een felle of opvallende kleur. (Soms kan dit natuurlijk een bewuste keus zijn)

* Meerdere felle kleuren kunnen daarnaast al snel met elkaar ‘vloeken’

 

Schoenen/accessoires:

* Schoenen zijn natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van de kleding. Het is mooi als ze passend zijn bij je outfit. Maar ook is het goed om rekening te houden met de locatie waar je naar toe gaat. Op hakken naar het strand is wellicht niet zo’n handige keus bijvoorbeeld.

* Accessoires: Hoedjes, sjaals, mutsen, bontkragen etc. of bijvoorbeeld een deken maken de foto’s afwisselend en bijzonder. Ieder seizoen kent specifieke accessoires. Het is erg leuk om deze op enkele foto’s te gebruiken.

 

Laagjes:

Draag gerust meerdere laagjes. Zo kun je gemakkelijk iets uit of aan trekken voor de variatie in de foto’s. Om bijvoorbeeld wat foto’s te maken met of zonder jas.

 

De omgeving/locatie:

* Het is handig om ook na te denken over de locatie van de reportage bij het kiezen van de outfit.

Is de locatie in het bos? Dan is het misschien niet handig om groene kleding uit te kiezen. Mooier kan het dan zijn om een contrasterende kleur of lichte heldere kleur te kiezen tegen het groen.

Op het strand kies je dan misschien liever niet voor alleen maar beige-tinten, maar juist voor een frisse en contrastrijke kleur.

* Pasteltinten werken vaak ook goed. Dit omdat ze zelden vloeken met de omgeving/achtergrond.

 

Tijdloos:

Dat is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is wel zo leuk als je kleding draagt die ‘enigszins tijdloos’ is. Daardoor heb je misschien langer plezier van de foto.

 

 Trek iets aan wat ‘vies’ mag worden:

* Met het idee dat de kleding en de schoenen niet perse schoon hoeven te blijven wordt de reportage al gauw iets ontspannender. Hierdoor zul je waarschijnlijk onbezorgd over een zandpad of door het hoge gras kunnen lopen. Op een bankje of boomstam o.i.d. kunnen gaan zitten.

 

Geen mobiele telefoon en/of sleutels in je broekzak:

* Dit wordt nogal eens vergeten, maar de telefoon en de sleutels ‘steken vaak wat uit’ dit kan achteraf erg storend zijn op de foto’s.